Σιδεράκια στα παιδιά

Τα ορθοδοντικά σιδεράκια αποτελούν τη σημαντικότερη μέθοδο για την επίτευξη ευθείας οδοντοστοιχίας. Η τοποθέτηση τους βέβαια σε μικρότερη ηλικία σηματοδοτεί και την αντίστοιχη βελτίωση της όψης των δοντιών. Γιατί πρέπει να τοποθετούνται σιδεράκια στα παιδιά και τι σημαίνει αυτό ;

 

Τι είναι τα σιδεράκια και πώς λειτουργούν ;

Τα σιδεράκια αποτελούν μία ορθοδοντική θεραπεία ευθυγράμμισης των στραβών δοντιών. Τοποθετούνται κατά μήκος της επιφάνειας των δοντιών στην πρόσθια ή οπίσθια όψη τους και συνδέονται μεταξύ τους με ειδικά σύρματα.  Τα σιδεράκια τοποθετούνται στην επιφάνεια των δοντιών λειτουργώντας ως σταθερά σημεία στην οδοντοστοιχία. Έπειτα, τοποθετείται ένα ειδικό σύρμα που καθοδηγεί τα δόντια, όταν αυτά μετακινούνται. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ευθυγράμμιση της οδοντοστοιχίας, η οποία είναι ανώδυνη και ανεπαίσθητη.

 

Πότε πρέπει να τοποθετηθούν σιδεράκια στα παιδιά ;

Η ηλικία των 7 ετών θεωρείται η κατάλληλη ηλικία για σιδεράκια στα παιδιά. Σε αυτή την ηλικία δεν έχουν επέλθει η πλήρης ανάπτυξη της γνάθου, μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επιθυμητή αλλαγή στην οδοντοστοιχία του παιδιού. Υπάρχουν ωστόσο κάποια σημάδια που υποδηλώνουν την ανάγκη τοποθέτησης ορθοδοντικών βοηθημάτων στα παιδιά. Τα σιδεράκια στα παιδιά τοποθετούνται όταν :

  • Εμφανιστεί δυσκολία στη μάσηση της τροφής. Η οδοντοστοιχία λειτουργεί φυσιολογικά για τη διευκόλυνση της μάσησης. Στην περίπτωση όπου το παιδί εμφανίζει δυσκολία στη διαδικασία αυτή ή παραπονεθεί ότι πονάει, τότε το πιθανότερο είναι να χρειαστεί σιδεράκια.
  • Δαγκώνουν τη γλώσσα τους και τα μάγουλα τους.
  • Κατά τη διάρκεια της νύχτας τρίζουν τα δόντια τους ή να σχηματίζονται ήχοι.
  • Θηλάζουν τον αντίχειρα ή τα δάκτυλα του μπορεί να δημιουργήσει πίεση δόντια και να ωθήσει τα μπροστινά δόντια προς τα έξω.
  • Η θέση της άνω ή κάτω γνάθου λανθάνει, ενώ οι ασυμμετρίες στο πρόσωπο του παιδιού είναι εμφανείς.
  • Τα δόντια είναι στραβά ή αλληλοεπικαλύπτονται.

Τα ορθοδοντικά σιδεράκια επιλύουν το πρόβλημα της μάσηση, καθώς ευθυγραμμίζουν τα δόντια και ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία της οδοντοστοιχίας. Οι γονείς οφείλουν όταν διαπιστώσουν τα παραπάνω σημάδια στα παιδιά να επισκεφτούν έναν ειδικό Ορθοδοντικό, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα.

 

Ποια σιδεράκια τοποθετούνται στα παιδιά ;

Με τις νέες μέθοδοι ορθοδοντικής θεραπείας ο ασθενής μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε διαθέσιμη τεχνική, η οποία βρίσκεται πιο κοντά στις προσωπικές του επιθυμίες και ανάγκες. Στην περίπτωση των παιδιών, συνήθως επιλέγονται τα σταθερά σιδερά. Τα σταθερά σιδεράκια είναι τα τυπικά μεταλλικά σιδεράκια που απαρτίζονται από μια μεταλλική ταινία, η οποία τοποθετείται σε όλα τα δόντια. Τα μεταλλικά σιδεράκια αποτελούν την πιο αποτελεσματική ορθοδοντική συσκευή διόρθωσης για τα παιδιά, λόγω της σταθερότητας τους, ωστόσο όσο το παιδί μεγαλώνει και οδεύει προς την εφηβεία μπορεί να αντικατασταθούν με τα διάφανα κεραμικά σιδεράκια.

 

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τα σιδεράκια του παιδιού;

Η φροντίδα των ορθοδοντικών συσκευών για τα παιδιά δεν απέχει από αυτήν των εφήβων και ενηλίκων. Είναι σημαντικό τα παιδιά να καθαρίζουν συχνά τα δόντια τους ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παγίδευσης τροφής στα σιδεράκια. Κατά αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του μετά το φαγητό, ενώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί καθημερινά ένα ορθοδοντικό νήμα για τον καλύτερο καθαρισμό. Ακόμη, ορισμένες τροφές, όπως τα ζαχαρωτά και οι τσίχλες πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορούν να καταστρέψουν τα σιδεράκια.  Ωστόσο, οι γονείς είναι σημαντικό να πραγματοποιούν συχνές επισκέψεις στον ορθοδοντικό για να πραγματοποιείται ο σωστός έλεγχος των δοντιών. Ακόμη, θα πρέπει να ενισχύουν με αυτοπεποίθηση τα παιδιά τους, τονώνοντας τα με θετικά συναισθήματα.

 

Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα άλλο πρόβλημα την οδοντοστοιχία του μπορείτε να απευθυνθείτε στον Ορθοδοντικό Ιωάννη Φλώρο, ο οποίος βρίσκεται στη διάθεσή σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να σας κατευθύνει ανάλογα με τις ανάγκες σας.