ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Η εφαρμογή ορθοδοντικής θεραπείας δε σταματάει στην παιδική ή εφηβική ηλικία, με διαφορετικά λόγια δεν υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός για τα σιδεράκια. Στη σύγχρονη εποχή, τα σιδεράκια για ενήλικες είναι πλήρως αποδεκτά, καθώς μέσω των σύγχρονων μεθόδων, είναι αόρατα.

 

Τι είναι τα σιδεράκια για ενήλικες ;

Πολλοί περισσότεροι ενήλικες στη σημερινή εποχή καταφεύγουν στη διόρθωση προβλημάτων της οδοντοστοιχίας τους για αισθητικούς, αλλά και λειτουργικούς λόγους. Τα σιδεράκια για ενήλικες λειτουργούν όπως ακριβώς τα σιδεράκια για παιδιά, δρουν για την αντιμετώπιση προβλημάτων ομιλίας, μάσησης, αλλά και για λόγους αισθητικούς. Τα σιδεράκια σε όποια ηλικία κι αν εφαρμοστούν φέρουν το αποτελέσματα ευθυγράμμισης των δοντιών. Οι σύγχρονοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί τείνουν να είναι ολοένα και πιο αόρατοι. Οι ενήλικες πλέον μπορούν επιλέξουν τη μέθοδο που εναρμονίζεται καλύτερα με τη δική τους ανάγκη και επιθυμία.

 

Ποιοι ενήλικες είναι υποψήφιοι για σιδεράκια ;

Τα σιδεράκια για ενήλικες δεν εφαρμόζονται μόνο σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την αισθητική του χαμόγελου τους, αλλά και σε όσους χρήζουν ορθοδοντικής θεραπείας. Οι ασθενείς με λειτουργικά προβλήματα των γνάθων και δοντιών μπορεί να υποστούν περαιτέρω βλάβη που οδηγεί σε κακή υγιεινή, περιοδοντίτιδα και τερηδόνα. Ενδεικτικά, τα σιδεράκια για ενήλικες εφαρμόζονται σε ασθενής με :

  • Αραίωση στα δόντια
  • Συνωστισμένα δόντια
  • Στραβά δόντια
  • Σύγκλειση δοντιών
  • Πόνους στην κροταφογναθική διάρθρωση

 

Σιδεράκια για ενήλικες : “αόρατες” επιλογές

Η πρόοδος της ορθοδοντικής θεραπείας παρέχει αρκετές επιλογές για την απόκτηση ενός ευθυγραμμισμένου χαμόγελου και τη διόρθωση των οδοντικών προβλημάτων. Τα σιδεράκια για ενήλικες μπορεί να είναι :

  • Κλασσικά μεταλλικά σιδεράκια (εμφανής): Τα κλασσικά σιδεράκια αποτελεί μια εμφανής εφαρμογής ορθοδοντικής θεραπείας. Τα μεταλλικά σιδεράκια μπορούν να διακριθούν εύκολα από το μάτι, αλλά αποτελεί μία επιλογή για όλες τις ηλικίες. Λειτουργούν μέσω της τοποθέτησης ειδικών βάσεων στο εμπρόσθιο τμήμα των δοντιών μέσα από τα οποία διαπερνάει ένα ειδικό σύρμα.
  • Κεραμικά σιδεράκια (διάφανα): Δημιουργούνται από διάφανες κεραμικό υλικό στο χρώμα των δοντιών και λειτουργούν όπως ακριβώς τα μεταλλικά σιδεράκια.

 

  • Γλωσσικά σιδεράκια (μη εμφανή): Τα γλωσσικά σιδεράκια τοποθετούνται πίσω τα δόντια και συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύρμα που επιτρέπει την μετακίνηση των δοντιών στην προκαθορισμένη του θέση. Επιλέγεται από τους ενήλικες, καθώς τα σιδεράκια είναι ελαχίστως διακριτά.
  • Διάφανοι νάρθηκες (αόρατα σιδεράκια) : Οι διάφανοι νάρθηκες ή Invisalign αποτελεί τη πιο διαδεδομένη μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας ενηλίκων, λόγω του ότι είναι αόρατα. Μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας κατασκευάζεται μία σειρά από διάφανοι νάρθηκες που εφαρμόζονται σταδιακά για να μετακινούν τα δόντια προς την τελική τους θέση. Οι νάρθηκες δημιουργούνται από ένα υλικό στο χρώμα των δοντιών και γι’ αυτόν τον λόγο είναι αόρατα.

 

Σιδεράκια για ενήλικες: πότε αφαιρούνται;

Το χρονικό διάστημα ορθοδοντικής θεραπείας των ενηλίκων εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Οι αλλαγές στους ενήλικες συντελούνται πιο αργά, απ’ ότι στα παιδιά και στους εφήβους, λόγω του ότι η γνάθος έχει αναπτυχθεί πλήρως. Συνήθως, μία ορθοδοντική θεραπεία διαρκεί από 7- 24 μήνες. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει καταλλήλως για το χρονικό διάστημα θεραπείας.

 

Πώς πρέπει να φροντίζω τα σιδεράκια ;

Ο σχολαστικός καθαρισμός και διατήρηση της στοματικής υγιεινής είναι ένα το σημαντικότερο στάδιο για την επιτυχή πραγματοποίηση της ορθοδοντικής θεραπείας. Η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή προβλήματα. Οι κινήσεις της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι ήπιες και κυκλικές για την αποφυγή τραυματισμού των ουλών.

 

Στην περίπτωση που επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα λαμπερό και ευθυγραμμισμένο χαμόγελο και να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στην οδοντοστοιχία σας μπορείτε να απευθυνθείτε στον Ορθοδοντικό Ιωάννη Φλώρο, ο οποίος βρίσκεται στη διάθεσή σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να σας κατευθύνει ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες σας.