ΑΟΡΑΤΗ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ – ΑΟΡΑΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ

Τα αόρατα σιδεράκια, είναι ένας σύγχρονος τύπος ορθοδοντικής θεραπείας που χρησιμοποιείται για την ευθυγράμμιση των δοντιών και τη διόρθωση διαφόρων οδοντικών προβλημάτων. Εν αντιθέσει με τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια, τα αόρατα σιδεράκια αποτελούν μια πιο διακριτική επιλογή καθώς είναι διάφανα και τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών.

Με ποιον τρόπο τοποθετούνται τα αόρατα σιδεράκια;

Τα αόρατα σιδεράκια τοποθετούνται στην εσωτερική (γλωσσική) επιφάνεια των δοντιών ούτως ώστε πραγματικά να μην φαίνονται καθόλου. Οποιαδήποτε αρχική ενόχληση της γλώσσας σύντομα ξεπερνιέται και ο ασθενής νιώθει άνετα. Τα αόρατα σιδεράκια μπορεί να αποτελέσουν ιδανική επιλογή για άτομα τα οποία νιώθουν ότι τα μέσα της συμβατικής ορθοδοντικής θεραπείας δεν συμβαδίζουν με την άποψή τους για την αισθητική. Τα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση είναι όμοια με αυτά της παραδοσιακής ορθοδοντικής.

 

Lingual Orthodontics: Μια νέα επαναστατική μέθοδος

Η Lingual Orthodontics είναι μια ‘’αόρατη μέθοδος’’ η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σε ενήλικες για την αντιμετώπιση ποικίλλων ορθοδοντικών προβλημάτων. Τι σημαίνει όμως η λέξη lingual; Στην αγγλική γλώσσα σημαίνει γλωσσικός. Lingual Orthodontics είναι εκείνη η Ορθοδοντική τεχνική η οποία ασχολείται με την τοποθέτηση ακίνητων ορθοδοντικών μηχανημάτων (τα γνωστά σιδεράκια) στη γλωσσική επιφάνεια των δοντιών, την επιφάνεια δηλαδή των δοντιών που βλέπει προς τη γλώσσα. Είναι προφανές ότι αυτού του είδους η Ορθοδοντική είναι “μη ορατή”.

 

Η ιστορία της μεθόδου Lingual Orthodontics

Η μέθοδος Lingual Orthodontics επινοήθηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα στο Πανεπιστήμιο του UCLA. Απευθύνονταν κυρίως σε ενήλικες ασθενείς που αναζητούσαν Ορθοδοντική θεραπεία αλλά δεν ήθελαν να είναι ορατά τα ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα (σιδεράκια). Κατά το πέρασμα του χρόνου, η τεχνική τελειοποιήθηκε από Αμερικανούς, Ισραηλινούς, Ιάπωνες, και Γάλλους Ορθοδοντικούς φτάνοντας στα τελευταίας γενιάς ορθοδοντικά μηχανήματα της δεκαετίας του ’90. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται ευρέως στην Αμερική, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία. Τον τελευταίο καιρό άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από εξειδικευμένους σε αυτόν τον τομέα Ορθοδοντικούς.

 

Αόρατα σιδεράκια: Ποιες είναι οι διαφορές της μεθόδου Lingual Orthodontics με την κλασσική ορθοδοντική;

Ο τρόπος τοποθέτησης των μηχανημάτων της μεθόδου Lingual Orthodontics διαφέρει από τη γνωστή Ορθοδοντική θεραπεία, καθώς επιβάλλεται η συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια στο εξωτερικό. Η τεχνική αυτή όπως προαναφέρθηκε απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες αλλά μπορεί να προταθεί και σε επιλεγμένες περιπτώσεις εφήβων. Σχεδόν όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να θεραπευθούν με αυτήν την τεχνική.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μεθόδου Lingual Orthodontics

Όπως όλες οι τεχνικές έτσι και η Lingual Orthodontics παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

Τα κυριότερα μειονεκτήματα της τεχνικής είναι ότι:

  • Ο ασθενής πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος και πολύ συνεργάσιμος κατά τη διάρκεια της θεραπείας, διαφορετικά η θεραπεία δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
  • Η ανάγκη προσαρμογής του ασθενούς στο νέο (παροδικό) στοματικό περιβάλλον όσο αφορά την ομιλία και τη στοματική υγιεινή. Αυτή κυμαίνεται συνήθως από 2 μέχρι 3 εβδομάδες για τον μέσο ασθενή και γίνεται σε συνεργασία με τον Ορθοδοντικό.

 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της τεχνικής είναι ότι:

  • Τα σιδεράκια δεν φαίνονται καθόλου, είναι αόρατα. Αυτό είναι και το κύριο πλεονέκτημα τους έναντι στη συμβατική Ορθοδοντική.
  • Τοποθετούνται γρήγορα και εύκολα στο στόμα. Ο συγκεκριμένος τύπος Ορθοδοντικής έχει εγγενή μηχανικά πλεονεκτήματα τα οποία βοηθούν στην καλύτερη διεκπεραίωση της θεραπείας από τον Ορθοδοντικό.
  • Μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο για τον Ορθοδοντικό όταν γίνεται θεραπεία σε άτομα που παρουσιάζουν εκτός από Ορθοδοντικά προβλήματα, προβλήματα με την Κροταφογναθική διάρθρωσή τους.

 

Συνοψίζοντας, η Lingual Ορθοδοντική απευθύνεται κυρίως σε ασθενείς που αναζητούν θεραπεία αλλά που η κοινωνική τους θέση ή δράση δεν τους επιτρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία με τα γνωστά μας σιδεράκια. Αυτοί οι ασθενείς αποτελούν ιδανικούς υποψηφίους για τη Lingual Ορθοδοντική.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ορθοδοντικό Ιωάννη Φλώρο. Ο κ. Φλώρος κατέχει πολυετή εμπειρία και είναι το αρμόδιο άτομο για να σας κατευθύνει ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.