ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ορθοδοντική θεραπεία δεν αφορά μόνο τους μικρούς ασθενείς, αλλά και τους ενήλικες. Οι σύγχρονες τεχνικές ευθειασμού των δοντιών(π.χ. διαφανείς νάρθηκες) προσφέρουν άριστα αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

Τι είναι η ορθοδοντική;

Η ορθοδοντική είναι μια οδοντιατρική ειδικότητα που επικεντρώνεται στη διάγνωση και τη θεραπεία των στρεβλοφυιών των δοντιών (στραβών δοντιών) και των ανωμαλιών των γνάθων (ασυμμετρίες) χρησιμοποιώντας αγκύλια (σιδεράκια, brackets), διάφανους νάρθηκες (aligners) και άλλες συσκευές.

Πέραν της αισθητικής βελτίωσης, η ορθοδοντική χρησιμεύει, επίσης, στη  βελτίωση της ολικής στοματικής υγείας του ασθενούς για όλη του τη ζωή. Ακόμη, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση προβλημάτων ομιλίας. Μια σωστά ευθυγραμμισμένη σύγκλειση (δάγκωμα) καθιστά ευκολότερο το να τρώτε, να χαμογελάτε και να μιλάτε!

 

Για ποιους λόγους εκδηλώνονται τα ορθοδοντικά προβλήματα;

Τα αίτια πρόκλησης των ορθοδοντικών προβλημάτων είναι για τον κάθε ασθενή εξατομικευμένα. Όμως, σε γενικές γραμμές για την εκδήλωσή τους ευθύνονται οι παρακάτω παράγοντες:

 • Κληρονομικοί παράγοντες: είναι συχνό φαινόμενο να κληρονομεί ένα παιδί μικρές γνάθους από τον ένα γονέα και μεγάλα δόντια από τον άλλο. Έτσι, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη των δοντιών, προκαλώντας το στράβωμά τους.
 • Πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών: εάν ένα νεογιλό δόντι χρειαστεί εξαγωγή πολύ πριν την εμφάνιση του μόνιμου, ο χώρος μπορεί να καλυφθεί από τα γειτονικά δόντια προκαλώντας ορθοδοντικά προβλήματα.
 • Διάφορες «κακές» συνήθειες της παιδικής ηλικίας: η παρατεταμένη χρήση πιπίλας ή μπιμπερό και το πιπίλισμα του δακτύλου είναι από τις πιο συχνές αιτίες δυσαρμονίας των δοντιών.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ορθοδοντικού και οδοντιάτρου;

Ο ορθοδοντικός είναι οδοντίατρος που έχει ειδικευτεί στην ευθυγράμμιση των δοντιών, παρακολουθώντας επιπλέον τρία χρόνια εκπαίδευσης, πέρα ​​από την οδοντιατρική σχολή, σε ένα πανεπιστήμιο με πρόγραμμα ορθοδοντικής ειδικότητας. Ενώ ορισμένοι γενικοί οδοντίατροι προσφέρουν ορθοδοντική θεραπεία σε ασθενείς, ένας ορθοδοντικός είναι ο ειδικός στην αναγνώριση και θεραπεία των ευθυγραμμίσεων των δοντιών και των προβλημάτων σύγκλεισης.

 

Πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας συνήθως είναι από 6 έως 30 μήνες και εξαρτάται από τις παρακάτω παραμέτρους:

 • Ηλικία ασθενούς
 • Σοβαρότητα των ζητημάτων ευθυγράμμισης
 • Μέθοδο θεραπείας που χρησιμοποιείται

Μηχανισμοί που αφαιρούνται καλό είναι να φοριούνται από τον ασθενή όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο ο στόχος επιτυγχάνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ποιοι τύποι προβλημάτων θεραπεύονται με την ορθοδοντική θεραπεία;

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν με ορθοδοντικούς μηχανισμούς είναι τα κάτωθι:

 • προτάξεις άνω ή κάτω γνάθου
 • υπερσυγκλείσεις (overbites)
 • ανοικτές δήξεις (openbites)
 • συνωστισμοί των δοντιών
 • διαστήματα μεταξύ δοντιών

 

Ποιο είναι το πρώτο βήμα της ορθοδοντικής θεραπείας;

Τα ορθοδοντικά προβλήματα, τα οποία συχνά προκύπτουν από γενετικούς παράγοντες αλλά μπορούν να επιδεινωθούν από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το πιπίλισμα των δακτύλων, πρέπει να διαγνωσθούν πριν αρχίσει η θεραπεία.

Η σωστή διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη φωτογραφιών, ακτίνων Χ και οδοντικών εκμαγείων. Αυτές οι ανώδυνες διαγνωστικές διαδικασίες μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε ενημερωτικές αποφάσεις σχετικά με το ποια θεραπεία είναι σωστή για εσάς.

Ξέρουμε ότι τα επιτυχημένα αποτελέσματα εξαρτώνται από τη μεγιστοποίηση του συντονισμού του ιατρείου μας με εσάς. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή υπηρεσία για να πετύχετε τους ορθοδοντικούς στόχους σας.

Εάν ενδιαφέρεστε να υποβληθείτε σε ορθοδοντική θεραπεία, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ορθοδοντικό Ιωάννη Φλώρο.  Ο ιατρός χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους ορθοδοντικής θεραπείας αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του χαμόγελού σας.