Κατάλληλη ηλικία για σιδεράκια

Το χαμόγελο αποτελεί το πιο όμορφο και ξεχωριστό χαρακτηριστικό του προσώπου ενός ατόμου. Είναι το στοιχείο που έχει συνδεθεί με τη μετάδοση θετικών συναισθημάτων, όπως της χαράς και της ευχαρίστησης. Τα ίσια δόντια και ένα  όμορφο χαμόγελο είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι θέλουν στη ζωή. Όμως, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για σιδεράκια ;

Πώς δρουν τα σιδεράκια ;

Τα οδοντικά σιδεράκια αποτελούν την πιο δημοφιλή μέθοδο για την επίτευξη μιας ευθυγραμμισμένης οδοντοστοιχίας. Είναι το ορθοδοντικό μέσο που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των στραβών δοντιών. Τοποθετούνται κατά μήκος της επιφάνειας των δοντιών και συνδέονται μεταξύ τους με ειδικό σχεδιασμένο σύρμα.

Όλα τα μέρη που χρησιμοποιούνται στην οδοντοστοιχία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία πίεσης στα δόντια. Έτσι ενθαρρύνεται η σταδιακή μετακίνηση των δοντιών προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Η τυπική περίοδος θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου της ηλικίας, της σύστασης της γνάθου, του είδους των ορθοδοντικών προβλημάτων κ.α. Ο ορθοδοντικός ιατρός είναι ο αρμόζων να κρίνει τις ορθοδοντικές ανάγκες και τη χρονική περίοδο θεραπείας.

Ποια είναι τα κυριότερα είδη ορθοδοντικών μηχανημάτων (σιδεράκια) ;

Η εξέλιξη των νέων ορθοδοντικών μεθόδων και τεχνικών έχει επιτρέψει στην ταυτόχρονη επιλογή των τύπων ορθοδοντικών μηχανήματων που θα επιλέξουμε. Τα σιδεράκια χωρίζονται σε τρία είδη :

  • Μεταλλικά σιδεράκια : Είναι τα τυπικά σιδεράκια που αποτελούνται από ένα μεταλλικό στήριγμα ή μια ταινία, η οποία τοποθετείται σε κάθε δόντι. Συγκεκριμένα, συνδέονται μεταξύ τους με ένα λεπτό σύρμα που περνά κατά μήκος της εξωτερικής περιμέτρου στην άνω, αλλά και στη κάτω σειρά των δοντιών. Το σύρμα διατηρείται στη θέση του μέσω μικρών ελαστικών λωρίδων. Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι διαθέσιμα σε ασημένιο ή χρυσό χρώμα.
  • Διάφανα κεραμικά σιδεράκια : Είναι κατασκευασμένα από κεραμικό υλικό και είναι πιο διακριτικά, σε αντίθεση με τα μεταλλικά.
  • Γλωσσικά σιδεράκια : Είναι εσωτερικά σιδεράκια που δε φαίνονται με το μάτι. Είναι μια καλή λύση για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα τυπικά σιδεράκια.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για τα σιδεράκια ;

Οι περισσότερες ορθοδοντικές θεραπείες είναι σημαντικό να επιτυγχάνονται όταν  ο ασθενής δεν έχει πλέον χάσει καθόλου τα νεογιλά δόντια του. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συμφωνεί πως ένα παιδί θα πρέπει να επισκεφθεί για πρώτη φορά ένα Ορθοδοντικό Ιατρείο στην ηλικία των 7 ετών. Στην περίπτωση βέβαια που εντοπίζονται τυχόν ασυμμετρίες στο στόμα ή στο πρόσωπο, η επίσκεψη θα πρέπει να γίνει νωρίτερα. Ο ειδικός που θα παρακολουθεί το παιδί από μικρή ηλικία θα μπορέσει να επέμβει έγκαιρα σε οποιαδήποτε ασυμμετρία εντοπιστεί στο παιδί.

Η κατάλληλη ηλικία για τα σιδεράκια ξεκινά από την ηλικία των 7 ετών, ακριβώς γιατί το νεαρό της ηλικίας επιτρέπει καλύτερες και μονιμότερες παρεμβάσεις. Σ’ αυτή την ηλικία δεν έχει πλήρως ανεπτυγμένο γναθιαίο οστό, γεγονός που προωθεί τη μετατόπιση και ευθυγράμμιση των δοντιών.

Φυσικά είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η κατάλληλη ηλικία για σιδεράκια δεν περιορίζεται σε αυτήν της προ-εφηβικής περιόδου. Όλοι οι έφηβοι, ακόμα και οι ενήλικές μπορούν να τοποθετήσουν σιδεράκια ανεξαιρέτως ηλικίας. Με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, τα σιδεράκια είναι αόρατα, χωρίς να μεταβάλουν την αισθητική εικόνα του ατόμου που τα φορά.

Ποια είναι τα οφέλη της έγκαιρης ορθοδοντικής θεραπείας ;

Η έγκαιρη ορθοδοντική θεραπεία σημαίνει πρόληψη για την αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων. Όταν ένας γονιός οδηγεί το παιδί του εγκαίρως στον ορθοδοντικό ιατρό φροντίζει ώστε :

  • το παιδί να μην αντιμετωπίζει δυσκολία στο δάγκωμα και μάσημα της τροφής.
  • τη μη ύπαρξη κενών και ασυμμετριών στο στόμα.
  • για την μελλοντική αυτοπεποίθηση του παιδιού, καθώς τροποποιηθεί οποιαδήποτε δυσαρμονία στο χαμόγελο του.
  • να μειώσει τον χρόνο που θα χρειαστεί η ορθοδοντική θεραπεία.

Με διαφορετικά λόγια, η πρώιμη ορθοδοντική φροντίδα ενισχύει τη διόρθωση δομικών προβλημάτων της γνάθου. Τα δόντια ισιώσουν και ευθυγραμμίζονται πιο γρήγορα.

Για περισσότερες πληροφορίες ο Ορθοδοντικός Ιωάννης Φλώρος βρίσκεται στη διάθεσή σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να σας κατευθύνει ανάλογα με τις ανάγκες σας.