ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ

Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι η πιο παλαιά και συνηθισμένη μορφή ορθοδοντικής θεραπείας. Εφαρμόζονται από τον ειδικό Ορθοδοντικό όταν ο ασθενής επιθυμεί την ευθυγράμμιση των δοντιών της άνω, της κάτω γνάθου ή και των δύο ταυτοχρόνως.

 

Πώς λειτουργούν τα μεταλλικά σιδεράκια;

Τα σιδεράκια αποτελούνται από μικρά μεταλλικά τμήματα τα οποία ονομάζονται άγκιστρα. Κάθε άγκιστρο τοποθετείται ξεχωριστά σε κάθε δόντι, καλύπτοντας την πρόσθια επιφάνειά του. Ένα ειδικό σύρμα ενώνει τα άγκιστρα μεταξύ τους, καθοδηγώντας ουσιαστικά τα δόντια στην επιθυμητή θέση, με τη βοήθεια ελαστικών ή μεταλλικών προσδέσεων.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Στα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται:

  • Η αποτελεσματικότητα. Τα μεταλλικά σιδεράκια αποτελούν ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση διαφορετικών ορθοδοντικών ζητημάτων όπως είναι η κακή ευθυγράμμιση, η υπερσυγκέντρωση και τα προβλήματα στο δάγκωμα.
  • Η ανθεκτικότητα. Τα μεταλλικά σιδεράκια αποτελούνται από ανθεκτικά υλικά, κάτι που τα καθιστά μια αξιόπιστη επιλογή για μακροχρόνια χρήση.
  • Η ευελιξία. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αντιμετωπίσει ποικίλα ορθοδοντικά ζητήματα, κάτι που την καθιστά μια ευέλικτη επιλογή.
  • Το κόστος. Τα μεταλλικά σιδεράκια αποτελούν την πιο οικονομική επιλογή συγκριτικά με τις νεότερες ορθοδοντικές θεραπείες όπως π.χ. η αόρατη ορθοδοντική.
  • Τα αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Η χρήση μεταλλικών σιδερακίων για την ευθυγράμμιση των δοντιών πραγματοποιείται επιτυχώς για πολλά χρόνια και έχει σίγουρα αποτελέσματα. Επίσης, τα μεταλλικά σιδεράκια χρησιμοποιούνται συχνά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις κακής ευθυγράμμισης ή σύνθετα ορθοδοντικά ζητήματα, όπου άλλες θεραπείες μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές.
  • Ο μικρότερος χρόνος θεραπείας. Τα μεταλλικά σιδεράκια έχουν μικρότερο συνολικό χρόνο θεραπείας συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Φυσικά όμως, οι τελικοί χρόνοι εξαρτώνται από τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή.

 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται;

Η συγκεκριμένη μέθοδος ορθοδοντικής θεραπείας απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες σήμερα επιλέγουν πιο διακριτικές μεθόδους για την ευθυγράμμιση των δοντιών τους.

 

Σε ποια ηλικία εφαρμόζονται τα μεταλλικά σιδεράκια στα παιδιά;

Τα μεταλλικά σιδεράκια εφαρμόζονται σε παιδιά και εφήβους όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασης των νεογιλών δοντιών από τα μόνιμα. Οι ηλικίες στις οποίες ολοκληρώνεται η διαδικασία αυτή είναι περίπου τα 10-14 έτη. Σε κάθε όμως περίπτωση, η κατάλληλη ηλικία για την τοποθέτησή τους, είναι εξατομικευμένη και βασίζεται στην ατομική οδοντική ανάπτυξη του κάθε παιδιού. Ο Ορθοδοντικός, είναι το αρμόδιο άτομο το οποίο θα αξιολογήσει τις ατομικές ανάγκες του μικρού ασθενή και στη συνέχεια θα καθορίσει τον ιδανικό χρόνο για την έναρξη της θεραπείας και θα εκτιμήσει τη χρονική διάρκεια η οποία θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωσή της.

Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη συνάντηση του παιδιού με τον Ορθοδοντικό;

Η πρώτη συνάντηση του παιδιού με τον Ορθοδοντικό συνιστάται να γίνεται πολύ πριν την απόφαση έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας. Η ηλικία των επτά ετών είναι ιδανική προκειμένου ο Ορθοδοντικός να εντοπίσει πιθανά ορθοδοντικά προβλήματα ακόμα και να παρέμβει όταν κρίνεται απαραίτητο.

 

Σε τι διαφέρουν τα σημερινά σιδεράκια από τα παλαιότερα;

Είναι αλήθεια πως τα μεταλλικά σιδεράκια είναι η παλαιότερη μέθοδος ορθοδοντικής θεραπείας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η μέθοδος δεν έχει εξελιχθεί μέσα στο πέρασμα των ετών. Τα σημερινά σιδεράκια διαφέρουν σημαντικά τόσο στο σχήμα όσο και στο μέγεθος από τα παλαιότερα σιδεράκια που εφαρμόζονταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, τα σύγχρονα μεταλλικά σιδεράκια έχουν μικρότερο μέγεθος, είναι πιο διακριτικά και προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση. Ταυτόχρονα, οι μικροί ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν το χρώμα των ελαστικών προσδέσεων που προτιμούν, κάτι που κάνει τη συνολική διαδικασία πιο ευχάριστη και διασκεδαστική.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ο Ορθοδοντικός Ιωάννης Φλώρος βρίσκεται στη διάθεσή σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να σας κατευθύνει ανάλογα με τις ανάγκες σας.