Ουλίτιδα λόγω κακής στοματικής υγιεινής
Η ουλίτιδα λόγω κακής στοματικής υγιεινής αποτελεί μια αρκετά συχνή παθολογική κατάσταση των ούλων. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της ουλίτιδας είναι καίριας σημασίας για να αναχαιτιστεί η εκδήλωση περιοδοντίτιδας και των δυσάρεστων επιπλοκών που προκαλεί.
Τι είναι η ουλίτιδα;
Η ουλίτιδα σχετίζεται με την ύπαρξη φλεγμονής των ούλων, κατά την οποία εκδηλώνεται φλεγμονή και οίδημα στα ούλη. Αποτελεί τη συνηθέστερη περιοδοντική νόσο, η οποία προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες έναντι των γυναικών, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι γυναίκες προσέχουν περισσότερο τη στοματική τους υγιεινή. Έτσι, η ουλίτιδα λόγω κακής στοματικής υγιεινής αποτελεί μια συνηθισμένη παθολογική κατάσταση των ούλων.
Ουλίτιδα λόγω κακής στοματικής υγιεινής: πώς προκαλείται;
Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή στα ούλα. Η βασική αιτία πρόκλησης ουλίτιδας είναι βακτηριακή λοίμωξη των ούλων, η οποία παρατηρείται τόσο σε παιδιά, όσο και σε έφηβους. Έτσι, η ουλίτιδα προκαλείται λόγω:
- Κακής στοματικής υγιεινής: Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας στα δόντια, η οποία παραμένει για αρκετό καιρό οδηγεί σε ερεθισμό των ούλων. Η πλάκα αποτελεί την μια λεπτή μεμβράνη, η οποία σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών. Στην πλάκα υπάρχει μεγάλος αριθμός βακτηριδίων, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονής. Επίσης, ο μη συστηματικός καθαρισμός των δοντιών οδηγούν εξίσου στη ανάπτυξη ουλίτιδας
- Ορμονικοί παράγοντες: Αρκετές γυναίκες κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης εμφανίζουν φλεγμονή στα ούλα, λόγω της αύξησης των επιπέδων των ορμονών
- Φαρμακευτική αγωγή: Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, όπως φαινυτοΐνης, αντιπηκτικών ή θεραπείες για τον καρκίνο, μπορούν να οδηγήσουν σε ουλίτιδα
- Έλλειψη απαραίτητων διατροφικών συστατικών
- Ασθένειες (π.χ. διαβήτης)
- Κάπνισμα
- Στραβά δόντια, τα οποία δεν μπορούν να καθαριστούν σωστά
- Τερηδόνα
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της ουλίτιδας;
Η ουλίτιδα λόγω κακής στοματικής υγιεινής μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως:
- ερυθρότητα και πρήξιμο
- ευαισθησία στα ούλη (στο ζεστό ή κρύο φαγητό)
- αιμορραγία κατά τη διάρκεια του βρουτσίσματος
- κακοσμία
- τα δόντια μπορεί να φαίνονται λόγω υποχώρησης των ούλων
Πως πραγματοποιείται η διάγνωση της ουλίτιδας;
Για τη διάγνωση της ουλίτιδας είναι απαραίτητη η διεξαγωγή οδοντιατρικού ελέγχου από ένα εξειδικευμένο Ορθοδοντικό. Ο ορθοδοντικός θα ελέγξει το στόμα του ασθενή, εξετάζοντας το ενδεχόμενο:
- εμφανούς αιμορραγίας
- μόλυνσης και ερυθρότητας
- χαλάρωσης των δοντιών
- πτώση ούλων
Πώς αντιμετωπίζεται η ουλίτιδα λόγω κακής στοματικής υγιεινής;
Για να αντιμετωπιστεί η ουλίτιδα λόγω κακής στοματικής υγιεινής θα πρέπει ο ασθενής πρωτίστως να βελτιώσει την στοματική του καθαριότητα, το οποίο συνεπάγεται με το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών. Στα αρχικά στάδια, η ουλίτιδα αντιμετωπίζεται με:
- τακτικό βούρτσισμα των δοντιών
- ορθή χρήση του νήματος
- χρήση στοματικού διαλύματος
- καθαρισμός τον δοντιών από την πλάκα και την πέτρα που συσσωρεύονται γύρω από τα δόντια σε ένα Ορθοδοντικό
Στις περιπτώσεις όπου η ουλίτιδα δεν υποχωρήσει ο ασθενής θα πρέπει να πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ενδελεχή ιατρική θεραπεία. Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να μειώσει το πρήξιμο, ενώ σε προχωρημένες μορφές ουλίτιδας, ενδείκνυται η ριζική απόξεση. Συγκεκριμένα, η ριζική απόξεση είναι η λείανση των επιφανειών της ρίζας του δοντιού, με σκοπό την αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας.
Η ουλίτιδα λόγω κακής στοματικής υγιεινής μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα συμπτώματα, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ουλίτιδα, απευθυνθείτε στον Ορθοδοντικό Ιωάννη Φλώρο, ο οποίος βρίσκεται στη διάθεσή σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να ενημερωθείτε για τις σύγχρονες θεραπείες αντιμετώπισης της ουλίτιδας.