Ορθοδοντικός: Τι είναι και με τι ασχολείται

Στο πεδίο της σύγχρονης οδοντιατρικής, ο ορθοδοντικός κατέχει έναν μοναδικό ρόλο, στοχεύοντας όχι μόνο στη στοματική υγεία αλλά και στην αισθητική αρμονία. Παρόλο που η εργασία του ορθοδοντικού συχνά συνδέεται μόνο με τα σιδεράκια, οι αρμοδιότητες του επεκτείνονται πολύ πέρα από την απλή αισθητική, καθώς αναλαμβάνει να επιλύσει και λειτουργικά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Ορθοδοντικός: Ο ρόλος του με λίγα λόγια

Ο Ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος που έχει εξειδίκευση στην ευθυγράμμιση των δοντιών και των γνάθων με στόχο την ενίσχυση της στοματικής υγείας, την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με το δάγκωμα και τη δημιουργία αρμονικών και καλαίσθητων χαμόγελων. Χρησιμοποιώντας ποικίλα εργαλεία και τεχνικές, ένας ορθοδοντικός είναι σε θέση να διορθώσει την κακή ευθυγράμμιση των δοντιών και να αντιμετωπίσει οριστικά τα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα που τη συνοδεύουν.

Ορισμένες κοινές οδοντικές ανωμαλίες που αντιμετωπίζει ένας Ορθοδοντικός είναι:

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να είναι η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον Ορθοδοντικό;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ορθοδοντικών, η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό θα πρέπει να γίνεται μέχρι τα επτά έτη. Η ηλικία αυτή είναι ιδανική για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να προσέξετε. Ακόμη και εάν δεν χρειαστεί άμεση θεραπεία θα αποκτήσετε από νωρίς μια καλή εικόνα για την υγεία της περιοχής.

Είμαι ενήλικας. Μπορώ να επισκεφτώ τον Ορθοδοντικό;

Φυσικά και ναι. Παρόλο που η ειδικότητα του Ορθοδοντικού έχει ταυτιστεί με τις μικρότερες ηλικίες αυτό δεν σημαίνει ότι απευθύνεται μόνο σε αυτές. Στην πραγματικότητα ένας αυξανόμενος αριθμός ενηλίκων αναζητά Ορθοδοντική θεραπεία για την αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων, όπως:

  • η κακή ευθυγράμμιση των δοντιών
  • τα προβλήματα στο δάγκωμα
  • η βελτίωση της αισθητικής των δοντιών

Ποιος δεν μπορεί να προχωρήσει σε ορθοδοντική θεραπεία;

Ενώ η ορθοδοντική θεραπεία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για πολλά άτομα, δεν ενδείκνυται σε ορισμένες καταστάσεις και συνθήκες. Για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από την ορθοδοντική θεραπεία δεν πρέπει να έχετε σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα, όπως εκτεταμένη τερηδόνα ή νόσο των ούλων. Οποιοδήποτε ζήτημα της στοματικής υγιεινής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πρώτα από τον οδοντίατρο προτού προβείτε στην εφαρμογή της ορθοδοντικής θεραπείας.

Εκπαίδευση και εξειδίκευση του Ορθοδοντικού Ιωάννη Φλώρου

Μετά την αποφοίτησή του από την οδοντιατρική σχολή Αθηνών, ο Ορθοδοντικός Ιωάννης Φλώρος ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως οδοντίατρος στη Σκύρο και στο τμήμα γναθοπροσωπικής χειρουργικής του γενικού νοσοκομείου αεροπορίας. Ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές του στο ορθοδοντικό τμήμα του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ όπου αποφοίτησε με άριστα. Το 2001 απέκτησε το πτυχίο MASTER in ORTHODONTICS με βαθμό άριστα και από την επόμενη χρονιά μέχρι και σήμερα δέχεται ασθενείς στο ιδιωτικό ορθοδοντικό του ιατρείο στα Μελίσσια. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια παγκόσμιας εμβέλειας (σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ασία) ενώ είναι μέλος της Ελληνικής Ορθοδοντικής Εταιρείας, της Εταιρείας Γναθοπροσωπικής Μελέτης και της Παγκόσμιας Ορθοδοντικής Ομοσπονδίας.

Για οποιοδήποτε ζήτημα σας απασχολεί, ο Ορθοδοντικός Ιωάννης Φλώρος βρίσκεται δίπλα σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να ορίσει ένα θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.