Ενημερωτικό σημείωμα για τα ακίνητα Ορθοδοντικά μηχανήματα (σιδεράκια)

 

Αγαπητέ φίλε/η, η Ορθοδοντική θεραπεία που ξεκίνησες με τον Ορθοδοντικό έχει σκοπό να καλυτερεύσει την αισθητική του στόματος και του χαμόγελού σου, να φέρει τα δόντια σου σε μια σωστή σύγκλειση, να προάγει την στοματική σου υγιεινή, και να βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξη των γνάθων, καθώς και να προάξει την σωστή μάσηση.
Όπως ήδη γνωρίζετε η θεραπεία είναι μακροχρόνια και απαιτεί την συνεργασία σας.

Α. Μετά την τοποθέτηση των Ορθοδοντικών μηχανημάτων (σιδεράκια):

1. Αποφύγετε να φάτε για 1 ώρα μετά την τοποθέτηση των μηχανημάτων. Το ίδιο βράδυ φάτε σχετικά μαλακές τροφές (μακαρόνια, σούπα, γιαούρτι κτλ). Βουρτσίστε τα δόντια σας με απαλές κινήσεις, αφού πρώτα βρέξετε την οδοντόβουρτσά σας.

2. Είναι πιθανό την πρώτη ή και δεύτερη ημέρα να νοιώσετε κάποια μικρή πίεση στα δόντια σας, η οποία είναι απόλυτα φυσιολογική. Η πίεση αυτή σημαίνει ότι τα δόντια σας άρχισαν ήδη να μετακινούνται.

3. Εάν νοιώσετε λίγο πόνο (όχι συχνό), τότε μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο..

4. Όλα αυτά τα μικρά και παροδικά προβλήματα είναι σίγουρο ότι θα περάσουν πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Β. Τι πρέπει να προσέχετε:

1. Γενικά μπορείτε να τρώτε τα πάντα σχεδόν αλλά με προσοχή. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρονται παρακάτω.

2. Μην τρώτε τσίχλες, καραμέλες, ξηρούς καρπούς, παξιμάδια, κουφέτα γιατί υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης των Ορθοδοντικών σας μηχανημάτων.

3. Όταν τρώτε σκληρά φρούτα (π.χ. μήλα, αχλάδια κτ.λ) να μην τα δαγκώνετε ολόκληρα, αλλά τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.

4. Μην δαγκώνετε σκληρά αντικείμενα όπως μολύβια, καπάκια, ΝΥΧΙΑ, παγάκια κ.λ.π.

5. Αποφεύγετε τα γλυκά και γενικά o,τιδήποτε περιέχει ζάχαρη. Αν θα φάτε καλύτερα είναι μετά ένα κύριο γεύμα, και μετά πλύσιμο των δοντιών.

Γ. Διατήρηση σωστής στοματικής υγιεινής:

1. Να επισκέπτεστε τον Οδοντίατρο σας κάθε έξη μήνες για καθαρισμό και γενικό έλεγχο.

2. Μπορείτε να ζητήσετε από τον Οδοντίατρο σας να κάνετε φθορίωση και προληπτικές εμφράξεις. Οι προληπτικές εμφράξεις γίνονται στους γομφίους και προγομφίους όταν δεν είναι τερηδονισμένοι. Είναι ένα διαφανές υλικό, σε πολύ λεπτό στρώμα το οποίο ο Οδοντίατρος τοποθετεί στην επιφάνεια του δοντιού που μασάτε, έτσι ώστε να αποφευχθεί τερηδονισμός των δοντιών σας (τρύπημα).

3. Βουρτσίζετε τα δόντια σας 3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό. Λόγω της ύπαρξης των Ορθοδοντικών μηχανημάτων πρέπει να επιμένετε περισσότερο στο βούρτσισμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα σωστό βούρτσισμα διαρκεί περίπου 3 λεπτά.

4. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα κατά της πλάκας, ειδικό ορθοδοντικό οδοντικό νήμα, για τον καθαρισμό των επιφανειών μεταξύ των δοντιών. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και φθοριούχο στοματόπλυμα το οποίο είναι κατά της τερηδόνας. Η χρήση μεσοδόντιων βουρτσών είναι χρήσιμη για την απομάκρυνση επίσης της πλάκας.

Προσοχή στην στοματική σας υγιεινή, ειδικά όταν έχετε “σιδεράκια”. Τα σιδεράκια λόγω της επιφάνειας τους ευνοούν την κατακράτηση πλάκας. Το σωστό και επίμονο βούρτσισμα των δοντιών σας θα σας βοηθήσει να έχετε υγιή δόντια και ούλα.

Έτσι στο τέλος της Ορθοδοντικής θεραπείας θα έχετε ένα ωραίο χαμόγελο και υγιή δόντια και ούλα.

Για περισσότερες πληροφορίες