Συμβουλές:


ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ


Α. Βούρτσισμα.


1. Τοποθέτησε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας μεταξύ των δοντιών και των ούλων με γωνία 45 μοιρών.

2. Βούρτσισε την εξωτερική επιφάνεια 2-3 δοντιών κάθε φορά, με ελαφρές κινήσεις εμπρός και πίσω. Επανάλαβε 10 φορές. Κατόπιν μετακίνησε την οδοντόβουρτσα στα επόμενα 2-3 δόντια και επανάλαβε.





3. Οι ίδιες κινήσεις πρέπει να επαναληφθούν και στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.





4. Για την εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών (πάνω και κάτω) γύρισε την οδοντόβουρτσα κάθετα και κάνε πολλές πάνω-κάτω κινήσεις.





5. Τοποθέτησε την οδοντόβουρτσα στις επάνω (μασητικές) επιφάνειες των δοντιών και βούρτσισε με κινήσεις εμπρός-πίσω.





6. Ξέπλυνε το στόμα και την οδοντόβουρτσά σου.

7. Κοίταξε στον καθρέφτη για το εντοπισμό τυχόν υπολειμμάτων τροφών.

Γενικά: Βουρτσίζετε τα δόντια σας 3 φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και αν είναι δυνατό μέσα στα πρώτα 5 λεπτά μετά το φαϊ.


B. Χρήση οδοντικού νήματος.


Το οδοντικό νήμα χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των μεταξύ των δοντιών επιφανειών. Πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά.

1. Χρησιμοποίησε ένα κομμάτι οδοντικού νήματος μήκους περίπου 20-25 εκατοστών. Τύλιξε το νήμα στους παράμεσους των δύο χεριών. Πιάσε το νήμα μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά μεταξύ των χεριών.




2. Γλίστρησε απαλά το νήμα μεταξύ δύο δοντιών. Όταν το νήμα είναι κοντά στα ούλα, τύλιξέ το γύρω από το ένα δόντι (σε σχήμα C) και με ελαφρές μετακίνησέ το επάνω-κάτω. Επειτα τύλιξε το νήμα στο διπλανό δόντι και επανέλαβε τις ίδιες κινήσεις. Κάνε το ίδιο και για τα υπόλοιπα δόντια χρησιμοποιώντας ένα καθαρό τμήμα του νήματος κάθε φορά.




ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΝΗΜΑΤΟΣ SUPER FLOSS
έχοντας στο στόμα ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς ("σιδεράκια")



Α. Βούρτσισμα.

1. Τοποθέτησε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας μεταξύ των δοντιών και των ούλων με γωνία 45 μοιρών.

2. Βούρτσισε εμπρός-πίσω ανάμεσα στα "σιδεράκια" και στα ούλα, επάνω και κάτω.

3. Βούρτσισε την εξωτερική επιφάνεια 2-3 δοντιών κάθε φορά, με ελαφρές κινήσεις εμπρός και πίσω. Επανάλαβε 10 φορές. Κατόπιν μετακίνησε την οδοντόβουρτσα στα επόμενα 2-3 δόντια και επανάλαβε. Οι ίδιες κινήσεις πρέπει να επαναληφθούν και στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.

4. Για την εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών (πάνω και κάτω) γύρισε την οδοντόβουρτσα κάθετα και κάνε πολλές πάνω-κάτω κινήσεις.

5. Τοποθέτησε την οδοντόβουρτσα στις επάνω (μασητικές) επιφάνειες των δοντιών και βούρτσισε με κινήσεις εμπρός-πίσω.

6. Πρόσεξε ιδιαίτερα τις πίσω περιοχές των ούλων.

7. Ξέπλυνε το στόμα και την οδοντόβουρτσά σου.

8. Κοίταξε στον καθρέφτη για το εντοπισμό τυχόν υπολειμμάτων τροφών.

Γενικά: Βουρτσίζετε τα δόντια σας 3 φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και αν είναι δυνατό μέσα στα πρώτα 5 λεπτά μετά το φαϊ.



Β. Μεσοδόντια βουρτσάκια.






Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την οδοντόβουρτσα για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών μεταξύ των δοντιών, όταν υπάρχουν "σιδεράκια" στο στόμα.

Μετά το βούρτσισμα χρησιμοποίησε το βουρτσάκι στην περιοχή μεταξύ των δοντιών και του ορθοδοντικού μηχανήματος.





Γ. Χρήση Super Floss

1. Πίεσε την πλαστική άκρη του νήματος στο διάστημα μεταξύ των δοντιών και των ορθοδοντικών μηχανισμών (σιδεράκια).





2. Τράβηξε την άκρη έως ότου το κανονικό τμήμα του νήματος βρίσκεται πάνω από τα δόντια.





3. Τύλιξε το νήμα γύρω από τους μέσους και κράτα το σταθερά μεταξύ των δεικτών και των αντιχείρων των δύο χεριών, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκατοστά νήματος. Γλίστρησε απαλά το νήμα μεταξύ των δύο διπλανών δοντιών.





4. Τύλιξε το νήμα γύρω από το ένα δόντι (σε σχήμα C) και μετακίνησέ το επάνω-κάτω. Έπειτα τύλιξέ το γύρω και από το άλλο δόντι και επανέλαβε τις ίδιες κινήσεις. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα δόντια.







Ενημερωτικό σημείωμα για τα ακίνητα Ορθοδοντικά μηχανήματα(σιδεράκια)



Αγαπητέ φίλε, η Ορθοδοντική θεραπεία που ξεκίνησες με τον Ορθοδοντικό έχει σκοπό να καλυτερεύσει την αισθητική του στόματος και του χαμόγελού σου, να φέρει τα δόντια σου σε μια σωστή σύγκλειση, να προάγει την στοματική σου υγιεινή, και σε μερικές περιπτώσεις να βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξη των γνάθων, καθώς και να προάξει την σωστή μάσηση.
Όπως ήδη γνωρίζετε η θεραπεία είναι μακροχρόνια και απαιτεί την συνεργασία σας.



Α. Μετά την τοποθέτηση των Ορθοδοντικών μηχανημάτων (σιδεράκια):


1. Αποφύγετε να φάτε για 3 ώρες μετά των μηχανημάτων. Το ίδιο βράδυ φάτε μαλακές τροφές (σούπα, γιαούρτι κτλ). Βουρτσίστε τα δόντια σας με απαλές κινήσεις, αφού πρώτα βρέξετε την οδοντόβουρτσά σας.

2. Είναι πιθανό την πρώτη ή και δεύτερη ημέρα να νοιώσετε κάποια μικρή πίεση στα δόντια σας, η οποία είναι απόλυτα φυσιολογική. Η πίεση αυτή σημαίνει ότι τα δόντια σας άρχισαν ήδη να μετακινούνται, και αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους ασθενείς.

3. Εάν νοιώσετε λίγο πόνο (όχι συχνό), τότε μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο. Για αυτό καλύτερα να ρωτήσετε τον Ορθοδοντικό σας.

4. Όλα αυτά τα μικρά και παροδικά προβλήματα είναι σίγουρο ότι θα περάσουν πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε μη διστάσετε να μιλήσετε με τον Ορθοδοντικό σας.

Β. Τι πρέπει να προσέχετε:

1. Γενικά μπορείτε να τρώτε τα πάντα σχεδόν αλλά με προσοχή. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρονται παρακάτω.

2. Μην τρώτε τσίχλες, καραμέλες, ξηρούς καρπούς γιατί υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης των Ορθοδοντικών σας μηχανημάτων.

3. Όταν τρώτε σκληρά φρούτα (π.χ. μήλα, αχλάδια κτ.λ) να μην τα δαγκώνετε ολόκληρα, αλλά τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.

4. Μην δαγκώνετε σκληρά αντικείμενα όπως μολύβια, πέννες κ.λ.π.

5. Αποφεύγετε τα γλυκά και γενικά o,τιδήποτε περιέχει ζάχαρη. Αν θα φάτε καλύτερα είναι μετά ένα κύριο γεύμα, και μετά πλύσιμο των δοντιών.

Γ. Διατήρηση σωστής στοματικής υγιεινής:

1. Να επισκέπτεστε τον Οδοντίατρο σας κάθε έξη μήνες για καθαρισμό και γενικό έλεγχο.

2. Μπορείτε να ζητήσετε από τον Οδοντίατρο σας να κάνετε φθορίωση και προληπτικές εμφράξεις. Οι προληπτικές εμφράξεις γίνονται στους γομφίους και προγομφίους όταν δεν είναι τερηδονισμένοι. Είναι ένα διαφανές υλικό, σε πολύ λεπτό στρώμα το οποίο ο Οδοντίατρος τοποθετεί στην επιφάνεια του δοντιού που μασάτε, έτσι ώστε να αποφευχθεί τερηδονισμός των δοντιών σας (τρύπημα).

3. Βουρτσίζετε τα δόντια σας 3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό. Λόγω της ύπαρξης των Ορθοδοντικών μηχανημάτων πρέπει να επιμένετε περισσότερο στο βούρτσισμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα σωστό βούρτσισμα διαρκεί περίπου 3 λεπτά.

4. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα κατά της πλάκας, ειδικό ορθοδοντικό οδοντικό νήμα, για τον καθαρισμό των επιφανειών μεταξύ των δοντιών. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και φθοριούχο στοματόπλυμα το οποίο είναι κατά της τερηδόνας. Η χρήση μεσοδόντιων βουρτσών είναι χρήσιμη για την απομάκρυνση επίσης της πλάκας.


Προσοχή στην στοματική σας υγιεινή, ειδικά όταν έχετε "σιδεράκια". Τα σιδεράκια λόγω της επιφάνειας τους ευνοούν την κατακράτηση πλάκας. Το σωστό και επίμονο βούρτσισμα των δοντιών σας θα σας βοηθήσει να έχετε υγιή δόντια και ούλα.
Έτσι στο τέλος της Ορθοδοντικής θεραπείας θα έχετε ένα ωραίο χαμόγελο και υγιή δόντια και ούλα.




ΣΤΟΧΟΣ :
ΩΡΑΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ + ΥΓΙΗ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΟΥΛΑ


ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ

(Headgear)

Την πρώτη ημέρα εφαρμογής του εξωστοματικού μηχανήματος, πρέπει να το φορέσετε για μία μόνο ώρα.
Την δεύτερη ημέρα αυξάνετε την διάρκεια χρήσης σε τρεις ώρες.
Την τρίτη ημέρα φοράτε το μηχάνημα έξι ώρες.
Την τέταρτη ημέρα η διάρκεια χρήσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 9 ώρες. Χρήση του μηχανήματος περισσότερο από 9 ώρες είναι επιθυμητή καθώς αυξάνει η αποτελεσματικότητά του.
Τελικός στόχος είναι η χρήση του μηχανήματος να διαρκεί 14 ή και περισσότερες ώρες. Όσο περισσότερο φοράτε το εξωστοματικό τόσο συντομότερη θα είναι η θεραπεία σας.
Το μηχάνημα δρα καλύτερα κατά την διάρκεια της νύχτας οπότε και η έκκριση της αυξητικής ορμόνης είναι μεγαλύτερη.

Το εξωστοματικό μηχάνημα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια οποιουδήποτε ομαδικού παιχνιδιού καθώς και κατά την διάρκεια κάθε είδους αθλήματος (εξαίρεση: σκάκι).

Τακτική επανεξέταση και έλεγχος του μηχανήματος είναι απαραίτητη καθώς η χωρίς έλεγχο δράση μπορεί να επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα.
Πρέπει να έχετε το εξωστοματικό μηχάνημα μαζί σας σε κάθε επίσκεψη στον ορθοδοντικό.
Έντονες ενοχλήσεις δεν παρατηρούνται με την χρήση του μηχανήματος. Κάποια μικρά ενοχλήματα είναι φυσιολογικά ιδίως κατά τα πρώτα στάδια όταν τα δόντια αρχίζουν να μετακινούνται. Για κάθε έντονο πόνο επικοινωνήστε με τον ορθοδοντικό σας.


Ελαστικά

Τα ελαστικά (λαστιχάκια) είναι συχνά πολύ σημαντικά στην ορθοδοντική θεραπεία. Χρησιμοποιούνται για την μετακίνηση των δοντιών και των γνάθων στην σωστή τους θέση. Ακολουθώντας τις οδηγίες εφαρμογής τους η θεραπεία σας θα προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά.
Θα πρέπει να φοράτε τα ελαστικά συνέχεια με εξαίρεση την ώρα του φαγητού και του βουρτσίσματος των δοντιών.
Πρέπει να έχετε πάντα μερικά ελαστικά μαζί σας σε περίπτωση που χρειαστεί να φορέσετε καινούρια.
Κάθε μέρα πρέπει να χρησιμοποιείτε καινούρια ελαστικά. Σε περίπτωση που εξαντληθούν επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προμηθεύσουμε επιπλέον.
Αρχικά μπορεί να νιώσετε κάποιες ενοχλήσεις κατά τις πρώτες μέρες χρησιμοποίησης των ελαστικών. Η ευαισθησία περνάει σύντομα.
Θυμηθείτε: η σωστή και συχνή χρήση των ελαστικών κάνει την θεραπεία σας γρηγορότερη. 


Κινητά μηχανήματα διατήρησης του αποτελέσματος

Η επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από την συνεργασία του ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να φροντίζει το ορθοδοντικό μηχάνημα και να ακολουθεί τις οδηγίες του ορθοδοντικού. Το κάθε μηχάνημα κατασκευάζεται ειδικά για τον ασθενή. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται γι’αυτό είναι ακριβά και χρειάζεται επιδεξιότητα, χρόνος και προσπάθεια για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα κατά την κατασκευή του.
Τα κινητά μηχανήματα συνήθως φοριούνται 24 ώρες, εκτός αν η θεραπεία ορίζει διαφορετικά. Θα πρέπει να τα βγάζεται από το στόμα μόνο κατά την διάρκεια των γευμάτων και του βουρτσίσματος. Επίσης δεν πρέπει να το φοράτε κατά την διάρκεια αθλημάτων επαφής ή κατά την κολύμβηση.
Μια φορά την ημέρα (καλύτερα το βράδυ) θα πρέπει να βουρτσίζετε το μηχάνημα με την οδοντόβουρτσά σας και με νερό. Μία φορά την εβδομάδα το μηχάνημα θα πρέπει να καθαρίζεται σε διάλυμα καθαρισμού οδοντοστοιχιών (π.χ. Correga tabs)
Τα κινητά μηχανήματα είναι εύθραυστα και μπορεί να σπάσουν αν πέσουν κάτω. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης κατά την τοποθέτησή τους στο στόμα, καθώς και κατά τον καθαρισμό τους ώστε να μην παραμορφωθούν. 
Το μηχάνημα έχει φτιαχτεί για να ταιριάζει στο στόμα όπως αυτό είναι κατά την διάρκεια του αποτυπώματος. Σε περίπτωση που το μηχάνημα δεν φορεθεί για κάποιες μέρες είναι πιθανό να μετακινηθούν τα δόντια και πλέον το μηχάνημα να μην ταιριάζει στο στόμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για την ρύθμιση του μηχανήματος.
 


   
 


Αρχική Σελίδα / Το Ιατρείο / Βιογραφικό / Περιστατικά / Links / Επικοινωνία / Lingual Orthodontics  Είδη Brackets / Πληροφορίες Ασθενών / Ορθοδοντικά Προβλήματα
Απορίες - Απαντήσεις

Designed & Developed by N&C Technologies